اشاره گزارش سالانه آمریکا به سرکوب 'شدید' اقلیتهای قومی در اعتراضات آبان
اعتراضات آبان ماه در شهرهای مختلف ایران، که در پی افزایش ناگهانی بهای بنزین شروع شد، با سرکوب شدید نیروهای امنیتی روبرو شد، به طوری که به گزارش سازمان عفو بین الملل حداقل ۳۰۴ نفر در آن کشته شدند و برخی گزارش ها شمار کشته ها را خیلی بیش از این رقم می زند. به علاوه دادگاه انقلاب ایران اسفند ماه گذشته برای سه نفر از بازداشت شدگان اعتراضات آبان احکام اعدام و حبس صادر کرد.
در گزارش وزارت خارجه آمریکا آمده است که سازمان های بین المللی غیردولتی که در زمینه حقوق بشر ایران فعالیت می کنند می گویند که "آمار مرگ در این استان ها در بالاترین حد بوده است به طوری که حداقل ۸۴ نفر در خوزستان (عمدتا متشکل از اعراب سنی) و ۵۲ نفر در کرمانشاه (عمدتا کردنشین) کشته شدند."
در این گزارش آمده که "ایرانوایر روز ۱۷ دسامبر از یک مقام نام برده نشده در خوزستان نقل قول کرد که مجموع شمار معترضان کشته شده در ماهشهر ظرف پنج روز ۱۴۸ نفر بود."
وزارت خارجه آمریکا همچنین به گزارش روز اول دسامبر نیویورک تایمز در مورد کشته شدن حداکثر "۱۰۰ نفر در یک روز در اثر رگبار مسلسل در نیزارهای ماهشهر که بسیاری از آنها اعراب سنی بودند" اشاره می کند.
'نقض حقوق اقلیت های دینی'
وزارت خارجه آمریکا به علاوه در گزارش سالانه خود به نقل از گروه های مختلفی که در این زمینه فعالیت می کنند موارد نقض حقوق اقلیت های دینی در ایران را ذکر کرده است.
این گزارش از جمله اشاره می کند که حکومت ایران به اعدام افراد به اتهام "محاربه" ادامه داد که از جمله شامل اعدام دو زندانی عرب سنی اهل خوزستان در روز چهارم اوت در زندان فجر می شود.
این گزارش می نویسد: "سازمان های حقوق بشری غیردولتی همچنان از ادامه اعدام شمار غیرمتناسب بزرگی از زندانیان سنی، به خصوص کردها، بلوچ ها و عرب ها خبر می دهند."
این گزارش اشاره می کند که سازمان های حقوق بشر پیوسته نسبت به بدرفتاری حکومت ایران با زندانیان از جمله شکنجه، ضرب در بازداشت، گرفتن اعتراف اجباری، شرایط بد زندان و منع دسترسی به مشاوره حقوقی ابراز نگرانی می کنند.
در این گزارش آمده است: "رسانه های بین المللی و فعالان حقوق بشر گزارش داده اند که مقام ها در زندان زنان در قرچک مرتبا دراویش گنابادی را هدف بدرفتاری قرار می دهند و آنها را از دسترسی به مشاوره حقوقی منع می کنند."
از جمله به وضعیت الهام احمدی، زندانی عضو دراویش گنابادی، اشاره شده است که به گزارش کمپین حقوق بشر ایران در ماه ژانویه به خاطر اعتراض به محرومیت از معالجات پزشکی و شرایط بد زندان به ۱۴۸ ضربه شلاق اضافه محکوم شد.
در این گزارش آمده: "اطلس زندان های ایران، پایگاهی از داده ها که سازمان غیردولتی 'متحد برای ایران' جمع آوری می کند، می گوید که حداقل ۱۰۹ نفر از اقلیت های دینی ایران به دلیل عمل به آیین های دینی خود در زندان هستند."
این گزارش همچنین به ادامه سرکوب بهائیان و سایر اقلیت های مذهبی اشاره می کند:
"دولت ایران به آزار، بازجویی و بازداشت بهائیان، مسیحیان غیرکلیمی (به خصوص کسانی که بعدا به مسیحیت روی آورده اند)، مسلمانان سنی و سایر اقلیت های دینی ادامه داده و عملکرد پیروان مسیحیت را از نزدیک تحت نظر گرفته تا مانع ترویج آن شود."
وزارت خارجه آمریکا همچنین به گزارش "ایران وایر" اشاره می کند که می گوید در فاصله ماه های مارس و اکتبر ۲۰۱۹ مقام های قضایی ایران ناظر بر موجی از احضارها، دستگیری ها و محاکمه بهائی ها بود و طی این دوره شش ماهه حداقل ۶۵ بهائی در شهرهای مختلف تحت محاکمه قرار گرفتند.
در این گزارش به بازداشت و زندانی شدن مهدی حاجتی عضو شورای شهر شیراز برای مدت یک سال بعد از دفاع از بهائیان اشاره شده است.
همچنین گزارش هایی از اعمال محدودیت بر کسب و کارهای بهائیان یا واداشتن آنها به تعطیلی وجود دارد.
وزارت خارجه آمریکا در این گزارش که سالانه تهیه می کند همچنین به ادامه سرکوب اعتراضات به حجاب اجباری اشاره می کند.
از جمله به پرونده صبا کردافشاری اشاره شد که در ماه اوت به اتهام مشارکت در این اعتراضات به ۲۴ سال زندان محکوم شد.
وزارت خارجه آمریکا نوشت که دولت این کشور با صدور بیانیه ها، تحریم ها و ابتکار عمل های دیپلماتیک در مجامع بین المللی بدرفتاری دولت ایران با اقلیت های دینی را محکوم کرده است.
دولت آمریکا از سال ۱۹۹۹ ایران را براساس "قانون آزادی های مذهبی بین المللی" به خاطر نقض جدی آزادی های دینی کشوری که "موضوع نگرانی ویژه است" دسته بندی کرده است.
ایران بارها اتهام سرکوب اقلیت ها را رد کرده است.
اعدام هدایت عبدالله پور
از سوی دیگر خبرگزاری حقوق بشر ایران، هرانا، گزارش داده است که مقام های واحد اجرای احکام دادگستری ارومیه با مراجعه پدر هدایت عبدالله پور او را از اعدام پسرش که ۲۰ روز پیش اجرا شد آگاه کرده اند.
براساس این گزارش مقام ها اجرای حکم را به وکیل او اطلاع نداده بودند و خانواده امکان حضور در زمان اجرا را نیافتند. به نوشته هرانا پیکر او تحویل خانواده داده نشده و در جای نامعلومی به خاک سپرده شده است.
بنابه گزارش ها آقای عبدالله پور اهل اشنویه تابستان سال ۹۵ بازداشت شد که نزدیک به دو ماه بعد از درگیری میان اعضای سپاه پاسداران و اعضای حزب دمکرات کردستان در روستای قره سقل در اطراف اشنویه بود.
او چند ماه بعد در یک شعبه دادگاه انقلاب به اتهام "معاونت بغی و عضویت در حزب دمکرات کردستان ایران" به اعدام محکوم شد.
بنابه گزارش ها هرچند این حکم بعدا در دیوان عالی باطل شد اما او دوباره در ۲۰ دی ماه ۱۳۹۶ در شعبه دوم دادگاه انقلاب اسلامی ارومیه به اعدام محکوم شد.
نظرات
ارسال یک نظر